De verborgen trots van Soest?

Koester (oftewel Mark Verwoerd) – lid van de rapformatie OnderOns (met onder andere Soskop en Trevurse) – heeft onlangs zijn EP ‘En nog ‘ns iets’ uitgebracht. En dit was een reden voor mij om hem te interviewen. Kennen we hem wel goed genoeg?

Dit interview is gepubliceerd in 2012.

In Soest is er op het gebied van rap, op Onderons (Soskop, Koester en Trevurse) na, niet veel te vinden. Zo worden er heel weinig open mic-avonden georganiseerd, en met Soestvrijstaal zie ik ook geen nieuw talent. Vind je dit jammer, en waar ligt het aan volgens jou?
‘Ja, maar dat komt meer omdat Soest vrij klein is. Er zijn wel een paar gasten die teksten schrijven, maar die hebben niets tot heel weinig opgenomen. Maar rap is niet het enige onderdeel van hiphop. Er zijn in Soest genoeg breakdancers en hiphop-tekenaars, die de andere disciplines van hiphop bedrijven.’

Nu je bent afgestudeerd aan de Herman Brood Academie ben je een volwassenere artiest geworden. Kun je meer vertellen over wat je daar allemaal geleerd hebt?
‘De misvatting over die school is dat je daar leert rappen, maar dat is niet het geval. Als je daar wilt studeren, dan word je op basis van je talent aangenomen. Je wordt wel een betere rapper, maar tegelijkertijd leer je de zakelijke kant van het vak. Veel rappers en producers heb ik via de HBA leren kennen en dat is best handig voor tracks.’

Zit er een verschil tussen de persoon Mark Verwoerd en de rapper Koester?
‘Het verschil is eigenlijk de naam, verder niet. Koester is meer de artiestennaam, die over zijn leven rapt.’

Stel je voor dat je voor de laatste keer een track mag maken. Met wie zou je die track doen, en waarover zal het dan gaan?
‘Dat is best een lastige vraag, maar ik zal het dan alleen doen. Maar op dit moment weet ik niet waar het over zal gaan, als het erop aankomt weet ik het pas.’

Je bent in je leven, tot twee keer aan toe, ernstig ziek geweest. Nu je dat hebt meegemaakt; ga je bewuster met het leven om, of zeg je YOLO (You Only Live Once)?
‘Alle twee eigenlijk, je bent wel een stuk serieuzer. Ik ben 24, maar ik voel me veel ouder. Ik heb geleerd van wat ik heb meegemaakt. Maar alsnog hou ik van een biertje en rook ik, dus zo bewust ben ik ook alweer niet bezig.’

Wie heeft jou geïnspireerd om te rappen, en naar welke rappers kijk je nu naar op?
‘De eerste aanraking met hiphop was met the Slim Shady LP van Eminemmaar door Big Pun was ik begonnen met rappen. Mijn Nederlandse voorbeelden waren onder andere DAC en Opgezwolle.’

Je hebt ook een debuutalbum uitgebracht. Op welke sound ben je het meest trots, op je album of je onlangs uitgekomen EP?
‘Ik ben altijd trots op wat ik uitbreng, maar ondanks dat ben ik het meest trots op mijn onlangs uitgekomen EP, omdat dat het meest recente is. Maar de beats op mijn album waren zelf ingespeeld. En op mijn EP zijn het al eerder gebruikte samples, omdat het zelf wordt ingespeeld klinkt het te gelikt. Samples klinken in dat opzicht meer hiphop.’

Voel je je ondergewaardeerd? Dit is een verwijzing naar ‘Onderschat’, track uit zijn EP ‘En nog ‘ns iets’.
‘Ja, maar niet op die manier. Mijn muziek wordt alleen niet opgepikt, omdat ik geen muziek maak voor het grote publiek. Ik ben geen rapper die muziek maakt voor in de discotheek, misschien doe ik het ooit, maar op dit moment niet.’

Hoe ben je op je naam gekomen?
‘Mijn vrienden noemden mij vroeger Markoes, in plaats van Mark. Daarna veranderde die naam in Koes, uiteindelijk had ik als artiestennaam de Koester gekozen, omdat het een diepere betekenis heeft. Ik had ook een mixtape Koester’t moment (soort van EP/album) met die naam als titel uitgebracht.’

Heb je wel eens gedacht om te stoppen met rappen, omdat het niet opleverde wat je ervan had verwacht?
‘Ja, soms denk ik om er mee te stoppen, maar toch ga ik verder, omdat het mijn passie is.’

Wanneer beschouw je je rapcarrière als succesvol?
‘Ja, maar wat is succesvol? Ik denk dat ik mijn carrière als succesvol beschouw als ik ervan kan leven, maar dat kan je niet tot je vijftigste doen’. Maar ondanks dat ben ik wat ik tot nu toe heb gedaan tevreden mee.’

In je EP zeg je dat je te weinig verandering ziet. Welke verandering?
‘De verandering in de rapwereld: te veel mensen kopiëren zomaar dingen, die wel werken bij het grote publiek en zulke muziek wordt ook dan goed gevonden.’

Ben je een binnenvetter, of kan je je emotie ook zonder muziek kwijt, of is muziek je enige medium?
‘Eigenlijk niet, ik kan mijn emoties en gedachtegang ook zonder muziek kwijt, maar muziek is in dat geval dan makkelijker, want je schrijft het van je af. Zo schrijf ik twee soorten teksten: Brag en Boast  (borstklopperij en woordspelingen) en autobiografische teksten. Ik probeer vaak daar tussen een balans te vinden. Soms is het tijd voor serieuzere zaken, en dan weer voor wat luchtigheid.’

Wanneer maakte je de ontwikkeling waardoor je op een hoger niveau kwam?
‘Dat was in 2008, toen ik ernstig ziek was. Daarna heb ik heel veel geleerd op alle fronten van het rappen.’

In een eerder interview las ik dat je docent Nederlands zou willen worden. Klopt dit?
‘Ja, dit klopt, mijn muziekstijl is vooral gericht op de teksten, en daarom moet mijn Nederlands in orde zijn. Taal wordt dan ook over het algemeen onderschat, dat vind ik wel jammer. Voor de klas staan, zou ik geen verkeerd idee vinden. Maar het ook zo zijn dat ik het toch niks vind, daar moet ik gewoon achter komen.’

Bij dit interview werd ik geholpen door Omer Satikboga en Serhan Cimen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.